ONTDEK ONZE BROCHURE OVER DUURZAAM BELEGGEN
Maak jij je ook zorgen over wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en schending van mensenrechten? Deze ernstige bedreigingen voor onze planeet en samenleving vragen om aanzienlijke investeringen.
Gelukkig kun jij een verschil maken door duurzaam te beleggen.
Maar wat betekent duurzaam beleggen precies?
Het houdt in dat je investeert in economische activiteiten die op de lange termijn solide en rendabel zijn, zonder schade toe te brengen aan de planeet of de samenleving. Bij het nemen van beleggingsbeslissingen kijk je niet alleen naar het financiële rendement, maar ook naar de impact op milieu, maatschappij en goed bestuur.
Duurzaam beleggen kan verschillende vormen aannemen, zoals:
- Vermijden van investeringen in bedrijven of sectoren die schadelijk zijn voor het milieu of de samenleving, zoals olie, steenkool, wapens, en tabak.
- Kiezen voor beleggingsthema’s die bijdragen aan duurzame ontwikkeling, zoals ecologische landbouw, groene gebouwen, het verminderen van koolstofemissies, en het bevorderen van gendergelijkheid en diversiteit.
- Streven naar positieve, meetbare milieu- of maatschappelijke impact, naast het behalen van financiële rendementen.
“Om te bepalen of het product waarin je belegt echt duurzaam is, bestaat er heel wat regelgeving. Die stimuleert de overgang naar een duurzamere wereld en verplicht bedrijven die werken met beleggingsfondsen en andere financiële producten om transparant te zijn naar investeerders over de duurzaamheid van hun beleggingen.”
Fondsbeheerders moeten duidelijke en gedetailleerde informatie verstrekken over hoe zij milieu- en maatschappelijke normen meenemen in hun beleggingsbeslissingen. Dit kan beleggers helpen om het juiste fonds te koppelen aan hun duurzaamheidsvoorkeuren. Het moet wel gezegd dat het begrip “duurzaam” door nog steeds veranderende regelgeving nog niet heel afgelijnd is en er dus nog geen universele standaard is voor wat als duurzaam wordt beschouwd. Het is daarom van belang om als belegger de beschikbaar gestelde informatie goed door te nemen.
Om de duurzaamheid van hun investeringen aan te tonen, kunnen fondsbeheerders ook labels verkrijgen die certificeren dat zij voldoen aan bepaalde milieu- of maatschappelijke normen.
Hoe kan je nu beginnen met duurzaam beleggen en welke vragen moet je jezelf stellen voordat je een duurzaam product kiest? Dit en veel meer kan je ontdekken in onze brochure over duurzaam beleggen uitgelegd in 9 vragen en antwoorden. Klik op de foto of hier om meer te weten te komen.
Onze duurzame toekomst ligt ook in jouw handen.