Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Financiële Vaardigheid De Belegger

Algemeen overzicht van alle facetten van de belegger

Een overzicht van alle facetten van de belegger.

Dit deel van onze website geeft u informatie over allerlei factoren waarmee u als belegger rekening dient te houden. We gaan in op enkele stappen die voor zowel beginnende als gevorderde beleggers zeer nuttig zijn: het bepalen van de financiële behoeften, het risicoprofiel en de financiële planning. We hebben het ook over het studiegebied behavioural finance, concreet over het gedrag voor beleggers.

 

U krijgt eerst een algemene schets van alle onderwerpen. Wij nodigen u alvast uit om verder te klikken voor meer informatie aangaande die thema’s die uw interesse wekken.

----------------------------------------------------------------------------

Het is een goed idee om als belegger eerst uw verwachte inkomsten uit te zetten tegenover uw geschatte uitgaven en dit op elk moment in de tijd. Plant u een grote investering? Zijn er kinderen op komst? Gaat u op wereldreis? Wanneer wilt u een eigen huis kopen? Wat wilt u allemaal doen als u met pensioen bent? De antwoorden op deze vragen bepalen hoeveel geld u in elke periode in uw leven nodig zult hebben. Een deskundige kan u helpen een idee te krijgen hoe uw vermogen best wordt opgebouwd met het oog op deze behoeften. Zo bent u zeker dat u in elke fase van uw leven over de middelen beschikt om uw dromen te realiseren. Klik voor meer informatie op het thema "Behoeften".

 

Als u gaat beleggen, is het nuttig om uw beleggingsprofiel te bepalen. Dit profiel is een samenvatting van uw persoonlijkheid als belegger. Het geeft een antwoord op enkele cruciale vragen. Welk kapitaal kunt u beleggen? Bent u een ervaren belegger of zet u net uw eerste stappen in de financiële wereld? Wilt u uw geld behoudend of eerder dynamisch investeren? Aan de hand van uw profiel kunt u op een weloverwogen manier kiezen voor de belegging die het best bij u past. Gaat u eerder beleggen in obligaties, aandelen, vastgoed of beleggingsfondsen? De verdeling van uw beleggingsportefeuille heeft namelijk een invloed op zowel de mogelijke opbrengsten als de risico's. Klik op het thema "Risicoprofiel van de belegger" voor meer informatie.

 

Als u uw vermogensbehoeften en beleggingsprofiel kent, is het tijd om een financieel plan op te stellen. Wat is uw huidige vermogen? Wat zijn uw inkomsten en uitgaven? Wat zijn uw toekomstplannen? Wanneer wilt u ze realiseren? En welk prijskaartje is eraan verbonden? Een deskundige helpt u om een solide financiële planning op te stellen die rekening houdt met een aantal belangrijke aandachtspunten.

 

De expert kan u bijvoorbeeld aanraden om uw bezittingen en inkomsten te verzekeren, en te zorgen voor een financiële buffer die voorkomt dat u een belegging moet verkopen als u onverwacht wat krap bij kas zit. Daarnaast kan een deskundige u nuttige informatie geven over fiscale aspecten en risicospreiding. Ten slotte zal hij of zij u waarschijnlijk op het hart drukken dat geduld, ook wat beleggingen betreft, een mooie deugd is. Overmoed en angst zijn daarentegen slechte raadgevers.

 

Voor meer informatie over de financiële planning en de voornaamste aandachtspunten, klikt u op het thema "Financiële planning".

 

Overmoed en angst: het zijn slechts enkele van de emoties die u als belegger kunnen beïnvloeden en minder geslaagde beslissingen doen nemen. Hoe rationeel u uw investeringen ook probeert te benaderen, vele mensen laten zich gedeeltelijk leiden door emoties. En dat is niet meer dan normaal. Wij zijn geen machines. Het inzicht dat emoties een invloed hebben op uw beslissingen, is echter al heel waardevol. Het laat u toe om u beter te wapenen tegen ongewenste invloeden.

 

Er zijn heel wat psychologische en sociologische factoren die iemands beslissingen op financieel gebied beïnvloeden. Er is zelfs een studiegebied aan gewijd: behavioural finance bevindt zich op het kruispunt tussen psychologie, sociologie (het gedrag van mensen alleen of in groep) en financiering. Behavioural finance is daarom niet alleen een interessante, maar ook een zeer nuttige studie: als u weet welke psychologische en sociologische factoren een rol spelen bij de beslissingen van beleggers, maakt u zelf waarschijnlijk beter onderbouwde beslissingen. En bereikt u een beter resultaat. Voor meer informatie klikt u op het thema "Behavioural Finance".