Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Financiële Vaardigheid De Belegger Financiële planning Houd rekening met inflatie in uw financieel plan

Houd rekening met inflatie in uw financieel plan

Goed om weten aangaande de invloed van de inflatie.

De inflatie geeft weer met hoeveel procent de prijzen van goederen gestegen zijn gedurende een bepaalde periode. Door deze prijsstijgingen daalt de waarde (de koopkracht) van het geld. Immers, voor hetzelfde bedrag kan men minder kopen! Het is dan ook een belangrijk element om mee op te nemen in de financiële planning.

De koopkrachtontwaarding (zijnde de inflatie) van geld schommelde in het verleden vrij sterk in de tijd:

  • eind jaren '70 / begin jaren '80 van vorige eeuw bedroeg de inflatie 10% of meer;
  • in het tweede kwartaal van 2009 schommelde ze rond het nulpunt.

 

Sinds de invoering van de euro heeft de Europese Centrale Bank als doel de inflatie rond 2% te houden. Dit cijfers is dan ook belangrijk om rekening mee te houden in uw financieel plan. Zeker voor doelen op iets langere termijn.

 

Ter illustratie

Stel dat u een nominaal kapitaal van 1.000 EUR zou opbouwen dat u wenst te gebruiken over 30 jaar (wanneer u voorziet met pensioen te gaan). Op dat moment zal dit kapitaal - bij een verwachte inflatie van 2% op jaarbasis - een koopkracht hebben van (1.000 EUR / (1,02)30) = 552 EUR. Anders uitgedrukt, indien er jaarlijks een inflatie van 2% is, dan komt 1.000 EUR binnen 30 jaar overeen met 552 EUR vandaag.

Indien het dus uw doelstelling is om binnen 30 jaar over een bedrag te beschikken waarmee u net hetzelfde kan kopen als u vandaag met 1.000 EUR kan kopen, dan moet u - aan een verwachte inflatie van 2% - een kapitaal opbouwen van (1.000 EUR * (1,02)30) = 1.811 EUR.