Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Financiële Vaardigheid De Belegger Financiële planning Laat u leiden door een professionele adviseur

Laat u leiden door een professionele adviseur

Goed om weten aangaande een professioneel advies.

Wanneer de financiële markten voorspoedig evolueren, heeft iedereen de mond vol over goede beleggingen en persoonlijke successen. Successen waarvan je niet weet op wat ze gebaseerd zijn en die even snel kunnen omslaan in teleurstellingen.

 

Een professioneel adviseur zal in eerste instantie de "MiFID"-spelregels (= Europese Richtlijn inzake beleggingsinstrumenten en –diensten) respecteren. De adviseur zal trachten om op het juiste moment de juiste belegging aan de juiste persoon voor te stellen. Indien u u laat adviseren door een adviseur, dan zal deze de volgende stappen met u doorlopen:

  • Eerst zal de adviseur samen met u uw "risicoprofiel" bepalen of overlopen;
         ↓
  • Vervolgens zal deze nagaan hoe uw reeds opgebouwde portefeuille zich verhoudt tot diegene die afgestemd is op uw risicoprofiel. Dit laat de adviseur toe om te bepalen of bv. de verhouding tussen obligaties en aandelen moet worden bijgestuurd.  Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat dit de belangrijkste factor is voor de prestatie van een portefeuille;
         ↓
  • Nadien zal de adviseur inzoomen op elementen zoals: looptijd, munt en debiteurenkwaliteit (voor het obligatieluik), respectievelijk: thema, regio en sector (voor het aandelenluik). 

 

Het eindigt echter niet met dit totaaladvies. U kunt nadien steeds bij uw adviseur terecht voor toelichting en advies. Achter de adviseur staat bovendien een volledig team dat:

  • De markten continu opvolgt;
  • Op regelmatige basis een goed onderbouwde beleggingsstrategie aanlevert;
  • Zorgt voor beleggingsinstrumenten die enerzijds beantwoorden aan behoeften van beleggers en anderzijds marktopportuniteiten benutten.