Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Financiële Vaardigheid De ICB Definitie

Algemene definitie

Algemene definitie van een Instelling voor Collectieve Belegging (ICB), het zgn. "fonds"

ICB staat voor 'Instelling voor Collectieve Belegging'. Het is een algemene benaming voor heel wat verschillende soorten beleggingen met een verschillend juridisch statuut. In de volksmond wordt een ICB vaak een ‘fonds’ genoemd.

Opmerking: Het is belangrijk om vast te stellen dat een gemeenschappelijk beleggingsfonds en een beleggingsvennootschap - die beide een ICB zijn - juridisch enkele belangrijke verschillen inhouden. Daarom dient de generieke term « fonds » met enige voorzichtigheid te worden gehanteerd om te voorkomen dat men deze term te restrictief zou zien als zijnde enkel een beleggingsfonds en niet een beleggingsvennootschap. Voor meer informatie over de juridische indeling van ICB's "klik hier".

 

We kunnen een ICB als volgt definiëren: een ICB is een instelling die geld afkomstig van diverse beleggers investeert en dit kapitaal collectief belegt in een geheel van gediversifieerde financiële instrumenten volgens het principe van risicospreiding. ICB’s zijn dus een vorm van collectief portefeuillebeheer.