Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Publicaties Documentatie Solvency II “Tripartite” gegevensuitwisseling

Solvency II “Tripartite” gegevensuitwisseling

Solvency II “Tripartite” gegevensuitwisseling

BEAMA wenst meer bekendheid te geven aan de Club Ampère- of Tripartite template (TPT) als standaard voor gegevensuitwisseling tussen asset managers en verzekeringsondernemingen.

De wettelijke rapportering van verzekeringsinstellingen aan de controle-autoriteiten in het kader van Solvency II geschiedt via vastgelegde Quantitative Reporting Templates (QRT) in XML/XBRL. Omdat asset managers ook de verzekeraars tot hun institutionele klanten rekenen, zijn ze indirect (nl. via de informatiebehoeften van deze klanten) eveneens betrokken.

De asset managers voorzien in rapporteringen aan de verzekeringsondernemingen over de ICB’s op de activa-zijde, en dit wegens “look-through” vereisten. In 2015 werd een standaard Solvency II template (Club Ampère- of Tripartite template (TPT) genoemd) ontwikkeld om deze uitwisseling van informatie tussen vermogensbeheerders en verzekeringsinstellingen te vergemakkelijken (*).

De laatste versie van deze template, genaamd TPT V4.0, kan u hier raadplegen en is in geheel Europa op ruime schaal als standaard aangenomen. Ook in België wordt deze template, mits een beperkt aantal nationale toevoegingen, als “best practice” gehanteerd met het oog op eenvormig gebruik door de asset managers.

Verder is bij de template een Q&A toegevoegd die geactualiseerd is met vragen en antwoorden tot begin oktober 2016.

 

(*) Verscheidene organisaties hebben bijgedragen tot de totstandkoming van de Excel-template, namelijk Club Ampère (gesponsord door de Association Française de la Gestion Financière, AFG), de Duitse Vereniging BVI en de Britse Investment Association. De nationale fondsen en asset management verenigingen van Italië (Assogestioni), van Oostenrijk (VOÏG), van Nederland (DUFAS) en van Luxemburg (ALFI) hebben zich samen met enkele grote Europese asset managers en verzekeringsondernemingen eveneens bij deze actie aangesloten, die tevens wordt gesteund door EFAMA.

gearchiveerd onder: