Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Statistieken Lange termijn

De evolutie van de Instellingen voor Collectieve Belegging in België 2006-2016

Long TermInleiding

Deze studie geeft aan de hand van grafieken een overzicht van de sterke expansie die sector van de Instellingen voor Collectieve Belegging - ICB's (Beveks, Bevaks, Beleggingsfondsen en Privaks) kende gedurende de periode 2006-2016.

De mogelijkheid om in België beleggingsvennootschappen op te richten, die bestaat sinds de Wet van 4 december 1990 op de financiële transacties en de financiële markten en het Koninklijk Besluit van 4 maart 1991 met betrekking tot bepaalde instellingen voor collectieve belegging droeg ongetwijfeld bij tot het aantal en de diversiteit van de aangeboden producten in de ICB-sector.

Zie ook het korte overzicht van de geschiedenis van de ICB's in België van vóór de wet van 4/12/1990.

Opbouw en bronnen

In het eerste deel wordt de Belgische markt van ICB's uitgebreid geanalyseerd. De voorgestelde cijfers zijn gebaseerd op eigen gegevens die de Vereniging bekwam van leden en niet-leden.

Het tweede deel plaatst de ICB-sector in het algemene kader van het financieel sparen van de huisgezinnen in België. Hiervoor werden de databanken van de Nationale Bank van België en van Belgostat/Eurostat als belangrijkste bronnen geraadpleegd.

Tot slot worden de Belgische producten en de Belgische markt in internationaal perspectief bekeken. De European Funds and Asset Management Association (EFAMA), waarvan onze Vereniging lid is, leverde het merendeel van het cijfermateriaal aan. Daarnaast werden ook gegevens geraadpleegd van de OESO.

In dit werk wordt met "Belgische ICB-markt" het geheel van ICB's naar Belgisch en buitenlands recht aangegeven die op de Belgische markt worden gecommercialiseerd.