
Vermogensbeheerders passen de beleggingspraktijk toe dat men een zeker risico moet nemen om een bepaald rendement te behalen; zij gaan in gesprek met bedrijven(aspect efficiënt portefeuillebeheer, stewardship & proxy voting, product governance, ESG)
Koninklijk besluit ter invoering van instrumenten voor liquiditeitsbeheer
Het koninklijk besluit van 15 oktober 2018 heeft bijkomende maatregelen ingevoerd die de Belgische openbare ICB’s kunnen toepassen in het kader van hun liquiditeitsbeheer: het ‘swing pricing’-mechanisme, het ‘anti-dilution levy’-mechanisme en het ‘redemption gates’-mechanisme. BEAMA heeft actief samengewerkt met de FSMA om die nieuwe liquiditeitsinstrumenten in te voeren. Er werden een ‘swing pricing’-mechanisme en een anti-dilutionbelasting geïmplementeerd om de negatieve impact op de NIW van een ICB of van een van haar compartimenten weg te nemen die veroorzaakt wordt door in- en uittredingen van deelnemers in de ICB. De implementatie van redemption gates houdt in dat de instelling kan beslissen om de orders van de uittredende deelnemers slechts gedeeltelijk uit te voeren indien een op voorhand vastgelegde drempel wordt overschreden.
Febelfin kwaliteitsstandaard voor maatschappelijk verantwoorde en duurzame financiële producten
Aanloop naar een duurzaam label
In april 2001 formuleerde BEAMA voor het eerst haar principes voor fondsen met het profiel van “Ethisch beleggen”. Dit betrof een “methodologie van best practice” die niet handelde over het toekennen van een label.
Doorheen de jaren werden deze principes aangescherpt in functie van de wijzigende eisen van het brede publiek. De laatste update in de BEAMA DMVI-methodologie dateerde van 2013 en betrof een harmonisering met de ruimere Febelfin-aanbeveling van november 2012 omtrent duurzame financiële producten.
Sinds eind 2017 is Febelfin een consultatieperiode gestart om de volgende stap uit te werken. Gedurende 2018 werden diverse stakeholders bevraagd en werden diverse ideeën afgetoetst. Dit resulteerde finaal in de volgende stap in de duurzaamheidsevolutie en dateert van februari 2019 toen het Febelfin-label, steunend op de “Febelfin kwaliteitsnorm voor maatschappelijk verantwoorde en duurzame financiële producten” werd geïntroduceerd. Het Febelfin-label is dan ook te zien als een opvolger – volgende generatie – van de vroegere inspanningen van BEAMA om een methodologie rond duurzame financiële producten te formuleren. Anders gesteld, het Febelfin-label is een “next step” in het denken rond duurzaamheid en duurzame financiële producten dat voortdurend gepaard gaat met graduele verschuivingen in het maatschappelijk debat.
Nieuwigheden van het label
Enkele belangrijke nieuwigheden van het Febelfin-label zijn:
- De toekenning van een label.
- De finale controle door één enkele onafhankelijke instelling.
- Een verdere uitbreiding van de scope naar o.a. verzekeringsproducten en gestructureerde producten.
- Een bijzondere aandacht voor de klimaatimpact van o.a. energiebedrijven.
Het Febelfin-label zal om redenen van transparantie en onafhankelijkheid voortaan beheerd worden door een onafhankelijke derde partij, genaamd het “Central Labelling Agency”. Dit is een op zichzelf staande entiteit buiten de werking van BEAMA vzw of Febelfin vzw.
Next steps
De concrete uitwerking van het nieuwe Febelfin-label en het bijhorende “Central Labelling Agency” zijn momenteel in uitvoering. Doch, dit dient vermogensbeheerders en distributeurs van financiële producten niet tegen te houden om gedurende de periode 20 mei – 30 juni 2019 alvast een aanvraagdossier in te dienen voor ieder financieel product waarvoor zij het Febelfin-label wensen te bekomen. In de loop van de tweede jaarhelft van 2019 zullen de aanvraagdossiers verwerkt worden zodat nadien het “Central Labelling Agency” de lijst bekend kan maken van financiële producten die voldoen aan de voorwaarden van de Febelfin kwaliteitsnorm voor maatschappelijk verantwoorde en duurzame financiële producten.
Deze werkwijze houdt in dat vanaf 20 mei 2019 de leden van BEAMA en Febelfin zullen overschakelen naar de generatie van gelabelde duurzame financiële producten.
Herziening PRIIPs KID en vrijstelling UCITS
De PRIIPs-Verordening (EU) 1286/2017, die uniforme normen vaststelt voor de presentatie en inhoud van KID’s (Key Information Documents), is in werking getreden op 1 januari 2018. De instellingen voor collectieve beleggingen (UCITS en AIF) met een document met essentiële beleggersinformatie (KIID) moeten dat document blijven gebruiken tot 31 december 2019 en zijn dus niet onderworpen aan de verplichting om een KID te voorzien.
Op 1 oktober 2018 hebben de ESA’s hun bezorgdheden geuit over de mogelijkheid van een verdubbeling van de vereisten wat betreft informatie voor de beleggingsfondsen vanaf 1 januari 2020 en hebben ze gepleit voor een wetswijziging om een dergelijke situatie te voorkomen. Op 3 december 2018 heeft de ECON Commissie beslist om de vrijstelling met betrekking tot de UCITS met twee jaar te verlengen (tot 31 december 2021) en om in de loop van het eerste kwartaal van 2019 onderhandelingen aan te gaan met de Raad in de vorm van een triloogoverleg.
In september 2018 werd er een gericht onderzoek naar de PRIIP-regelgeving opgestart door middel van maatregelen van niveau 2 om de dringendste problemen op te lossen. Uit de openbare raadpleging blijkt evenwel dat de belanghebbenden een ruimere herziening van niveau 1 van de PRIIP-regelgeving onderschrijven.
De belangrijkste vastgestelde problemen hebben enerzijds betrekking op de ‘performance scenarios’, meer bepaald de noodzaak om daarin de uitgevoerde performances op te nemen, en anderzijds op de voor de evaluatie van de kosten gebruikte methode.
EU-pakket duurzame financiën
Na de aanname van het akkoord van Parijs over de opwarming van de aarde in 2016 en het programma duurzame ontwikkeling voor 2030 van de Verenigde Naties heeft de Europese Commissie in maart 2018 een strategie gelanceerd voor een financieel systeem dat de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Europese Unie ondersteunt.
In overeenstemming met het Actieplan heeft de Commissie op 24 mei 2018 een eerste groep wetgevende maatregelen met betrekking tot duurzame financiering gepubliceerd die een impact hebben op de financiële instellingen. Het wetgevingspakket van de Commissie omvat drie wetgevingsvoorstellen: de uitwerking van een taxonomie voor duurzame activiteiten, de ontwikkeling van een duurzaamheidsbenchmark en verscherpte vereisten voor de bekendmakingen met betrekking tot duurzame investeringen en risico’s in verband met duurzaamheid. Meer informatie over de door de Europese Commissie gedane inspanningen voor de integratie van het duurzaamheidscriterium kunt u vinden op de betreffende pagina van de Europese Commissie.
Met als doel de overwegingen voor duurzaam beleggen (ESG) op te nemen in de adviezen die de beleggingsondernemingen geven aan particulieren heeft ESMA twee openbare raadplegingen georganiseerd om technische adviezen te verzamelen over de integratie van duurzaamheidsrisico’s en -factoren in de MiFID II-, UCITS- en AIFM-Richtlijnen. Het BEAMA-secretariaat kon de opmerkingen van onze leden voorleggen; rechtstreeks bij ESMA wat betreft de integratie in de UCITS- en AIFM-Richtlijnen en via een geconsolideerd antwoord van EFAMA op de raadpleging wat betreft de integratie van de criteria in de MiFID II-Richtlijn. U kunt de antwoorden raadplegen op de betreffende pagina van de ESMA.
Herziening EFAMA stewardship Code / eveneens aanbevolen in BEAMA Code of conduct
De omzetting in Belgisch recht van de Shareholders’ Directive II is niet tijdig rondgeraakt. Intussen is het federaal parlement ontbonden met het oog op de verkiezingen van 26 mei 2019. Het schuift dus door naar de volgende Belgische regering en parlement. Vorig jaar werd EFAMA’s Stewardship Code al bijgesteld om rekening te houden met deze nieuwe Richtlijn.
Update bijlage juridische referenties BEAMA Code of Conduct
BEAMA heeft in het voorjaar van 2019 alvast de juridische referenties in de bijlage van zijn nationale Gedragscode bijgewerkt. De Belgische gedragscode beveelt overigens ook het naleven van de Europese standaarden en aanbevelingen aan. De Gedragscode is online consulteerbaar.