De kwaliteitsnorm "Towards Sustainability"
De kwaliteitsnorm voor duurzame en maatschappelijk verantwoorde financiële producten werd gepubliceerd op 7 februari 2019.
De norm werd ontwikkeld op initiatief van Febelfin en in overleg met een diverse groep belanghebbenden uit de financiële sector en de burgersamenleving.
BEAMA was nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze kwaliteitsnorm en lange tijd hanteerde BEAMA enkel deze kwaliteitsnorm om te bepalen welke fondsen duurzaam waren. Sinds de invoering van de SFDR Verordening (artikelen 8 of 9) hanteert BEAMA deze officiële classificatie om te bepalen of fondsen duurzaam zijn. De kwaliteitsnorm (“Towards Sustainability”) vormt hierin een subset.
Doelstelling
Het doel van de kwaliteitsnorm is om het niveau van de maatschappelijk verantwoorde en duurzame financiële producten op te trekken op zowel kwalitatief als kwantitatief vlak en te zorgen dat die beginselen ook gangbaar worden in de traditionele financiële producten.
Aanpak
De kwaliteitsnorm bepaalt een set vereisten op portfolio- en procesniveau waaraan een financieel product minimaal moet voldoen om het label te krijgen. Verdelers en productmanagers wordt echter sterk aangeraden om hun eigen aanpak en doelstellingen met betrekking tot duurzaamheid te formuleren die verder reiken dan de minimumvereisten in de norm.
De norm beweert niet te definiëren of bepalen wat een ‘duurzaam’ financieel product precies is, want dat zou de evolutieve en ambitieuze aard van duurzaamheid tekortdoen. Het naleven van de beginselen van de norm moet eerder worden geïnterpreteerd als een teken dat een product op het juiste pad zit naar duurzaamheid. De norm naleven betekent dat een manager zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid opneemt door bij zijn beslissingen specifiek en onderbouwd aandacht te besteden aan maatschappelijke, milieugerelateerde en bestuurskwesties waardoor ook de financiële resultaten op lange termijn worden verzekerd.
Praktische implementatie
De norm biedt een combinatie van exclusie, impact, engagement, transparantie en verantwoording. Het evenwicht van die elementen en de specifieke vereisten die ermee gepaard gaan, zal evolueren en in de loop van de tijd worden aangepast om de veranderende verwachtingen van beleggers en de behoeften van de maatschappij en de vertaling van die behoeften en verwachtingen in de wetgeving, te weerspiegelen. De kwaliteitsnorm is dus niet statisch en zal regelmatig worden beoordeeld in een context met meerdere belanghebbenden om de relevantie ervan voor de maatschappij te verzekeren.
Meer informatie
Voor alle informatie omtrent de kwaliteitsnorm en het bijhorende label voor duurzame en maatschappelijk verantwoorde financiële producten kan u de website www.towardssustainability.be consulteren.