Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Financiële Vaardigheid De Belegger Financiële planning Laat u niet leiden door hebzucht en angst

Laat u niet leiden door hebzucht en angst

Goed om weten aangaande het te zoeken evenwicht in zijn risicoprofiel.

Angst en hebzucht zijn slechte slechte raadgevers om het toegelaten risico van een beleggingsportefeuille te bepalen.

 

Het is voor een klant aangewezen de "spreiding" van de doelportefeuille die afgestemd is op zijn risicoprofiel te respecteren. Deze is immers het resultaat van grondig onderzoek door een professioneel team en beweegt - afhankelijk van de marktvooruitzichten - binnen vooraf afgebakende grenzen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld na een sterke stijging van de beurzen best eens nagaat of het percentage aandelen(-ICB’s) in jouw portefeuille niet wat moet afgebouwd worden. Omgekeerd wil dat zeggen dat je na een grote "correctie" je best nakijkt of het percentage niet wat moet opgekrikt worden. Op die manier:

  • Breng je het percentage aandelen in overeenstemming met jouw doelportefeuille;
  • Is er minder kans dat je het herstel van de financiële markten zal missen.

 

Hierna enkele voorbeelden uit het verleden om deze afweging te verduidelijken

Hebzucht → De « obsessie voor internet » op het einde van vorige eeuw heeft aangetoond dat mensen na enkele voorspoedige beursjaren overmoedig worden. Hoe sterker de beurzen stegen, hoe meer men in zogenaamde TMT-aandelen (Technologie, Media en Telecom) wilde beleggen, want deze keer zou het anders zijn. De traditionele maatstaven m.b.t. de verhouding tussen de winst van een bedrijf en de aandelenkoers zouden achterhaald zijn. Als gevolg van de productiviteitsstijging dankzij internet verwachtte men namelijk dat de toekomstige winst substantieel zou stijgen. Het inklappen van die zeepbel heeft de overmoedigen van weleer veel schade berokkend. Tien jaar na datum noteert de Amerikaanse beurs voor technologiebedrijven op nog geen 40% van haar historische topkoers.

Angst → Na de « internetzeepbel » correctie waren aandelen in het voorjaar van 2003 vrij goedkoop gewaardeerd. Toch aarzelden heel wat beleggers om opnieuw in aandelen te beleggen. Aangezien het herstel in de beginfase het krachtigst is, misten zij een groot stuk van dit herstel.