Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home Financiële Vaardigheid De Belegger Financiële planning Laat geen fiscale voordelen liggen

Laat geen fiscale voordelen liggen

Goed om weten aangaande fiscale voordelen.

Na het bepalen van zijn persoonlijk "risicoprofiel" zou elke belegger tussen 18 en 64 jaar, die in België een belastingaangifte indient, er best over nadenken om aan "pensioensparen" te doen.

Het fiscale voordeel, dat 30% van het inkomen bedraagt, komt bovenop het rendement van de belegging op zich - weliswaar wordt het bedrag dat ingediend kan worden ter fiscale vrijstelling beperkt tot een maximum bedrag, hetgeen in 2012 910 EUR bedroeg. De meeste banken bieden zowel een oplossing voor de voorzichtige als voor de meer dynamische belegger om aan pensioensparen te doen. Als belegger kiest men best dit type plan dat het best aansluit bij zijn eigen risicoprofiel. Het is verder aangewezen dat dynamische beleggers ongeveer 10 jaar voor hun geplande pensioenleeftijd overstappen naar de meer voorzichtige formule om eventuele verassingen in laatste instantie te vermijden.

 

Ogenschijnlijk gaat het om kleine bedragen, maar over een volledige loopbaan loopt het fiscaal voordeel aardig op. Iemand die van zijn 22ste t.e.m. zijn 64ste het maximaal mogelijke bedrag stort (910 EUR in 2012, en hypothetisch elk jaar geïndexeerd aan 2%), geniet tegen een tarief van 30% een totaal fiscaal voordeel van 18.335 EUR.

Opmerking: de stortingen die plaatsvinden na de 60ste verjaardag t.e.m. de 64ste verjaardag blijven onbelast maar genieten wel de fiscale aftrek.

Opmerking: Hier tegenover staat wel dat op de 60ste verjaardag een anticipatieve heffing dient betaald te worden van 10% op een fictief rendement van 4,75%. Is het effectief gerealiseerde rendement hoger dan 4,75%, dan betaalt men op dit supplement geen belastingen. Is het effectief gerealiseerde rendement lager dan 4,75%, dan betaalt men wel belastingen op geld dat men nooit ontvangen heeft!
Van zodra men eenmaal gebruik gemaakt heeft van de fiscale aftrek, zijn alle stortingen (tot aan de 60ste verjaardag) onderworpen aan de anticipatieve heffing. Kortom, van zodra men éénmaal gebruik maakt van de fiscale aftrek, blijft men dit best jaar na jaar verder zetten.