Waarom beleggen voor je pensioen een goede zet is
In een tijd waarin financiële zekerheid steeds belangrijker wordt, is pensioensparen een cruciaal onderdeel van een gezond financieel plan?
Een spaarpotje voor je pensioen zorgt namelijk mee voor financiële welvaart op je oude dag.
Als privépersoon kun je dan ook op eigen initiatief beleggen via een pensioenspaarfonds van de bank.
In een filmpje op de website clubbeleg.be legt Kamal Khamarch uit waarom beleggen voor je pensioen een goede zet is!
Wat zijn pensioenspaarfondsen?
Pensioenspaarfondsen zijn collectieve beleggingsfondsen. Zij investeren de inlagen van alle spaarders in een portefeuille van aandelen en obligaties. De opbrengst van de pensioenspaarfondsen is gekoppeld aan de beursontwikkelingen.
Ze bieden een hoge mate van flexibiliteit. Je bepaalt zelf wanneer en hoeveel je inlegt en in welke beleggingsopties je investeert. Zo kun je je spaarstrategie afstemmen op je persoonlijke situatie. In overleg met je bank of financieel adviseur kun je kiezen uit verschillende types pensioenspaarfondsen, afhankelijk van je risicoprofiel, variërend van defensief tot dynamisch, en je leeftijd of horizon.
Kan ik vroeg beginnen?
Tijdig beginnen met pensioensparen biedt tal van voordelen. Pensioenspaarfondsen zijn langetermijnbeleggingsproducten, vaak met een looptijd van meerdere decennia tot aan de pensioenleeftijd. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over tijdelijke marktdalingen, aangezien de lange looptijd de negatieve koerseffecten van minder gunstige periodes kan compenseren.
Eén van de krachtigste voordelen van vroeg beginnen met pensioensparen is “de kracht van samengestelde interest”. Dit rente-op-rente-effect houdt in dat je niet alleen rendement behaalt op je oorspronkelijke inleg, maar ook op de eerder behaalde rendementen. Na verloop van jaren kan dit leiden tot een aanzienlijke groei van je vermogen. Hoe eerder je begint, hoe meer jaren je kunt profiteren van dit effect.
Hoe begin ik er aan?
Voordat je start, is het essentieel om je te informeren over wat pensioensparen in de derde pijler voor jou kan betekenen. Analyseer je huidige financiële situatie en bepaal hoeveel je maandelijks kunt missen om te sparen zonder in financiële problemen te komen. Onderzoek de verschillende pensioenproducten binnen de derde pijler en vergelijk ze op basis van rendement, risico, kosten en flexibiliteit. Neem vervolgens contact op met een bank of financieel adviseur om een pensioenspaarrekening te openen en een product te kiezen. Je adviseur bij de bank kan je begeleiden bij de stappen die je moet nemen en welk product het beste bij je past.
Vroeg starten met beleggen kan al met bescheiden bedragen van enkele tientallen euro’s. Door maandelijks planmatig te storten, spreid je bovendien de spaarinspanning en benut je de effecten van koersschommelingen optimaal.
De 4 pensioenpijlers - hoe zit dat nu precies?
Er bestaan verschillende manieren om uw pensioen voor te bereiden. Hierboven hebben we het over de pensioenspaarfondsen. Deze behoren tot de categorie van de 3de pensioenpijler, en zeker niet te verwarren met de pensioenfondsen uit de 2de pijler.
Voor alle duidelijkheid zetten we de verschillende pijlers nog even op een rijtje.
1. Wettelijk pensioen
De eerste pijler bestaat uit het wettelijk pensioen, dat door de overheid wordt georganiseerd. Men gaat er doorgaans van uit dat dit niet zal volstaan om uw levensstandaard te behouden.
2. Aanvullend pensioen
Afhankelijk van uw fiscaal statuut, bestaan er verschillende vormen van aanvullend pensioen, of de 2de pijler. De meest bekende bestaat uit pensioenfondsen, ofwel uit een groepsverzekering. Dit is een extra pensioen dat georganiseerd wordt door de werkgever. De werkgever is hier evenwel niet toe verplicht.
Bent u zelfstandige, dan moet u hier zelf voor zorgen. Voor statutaire ambtenaren bestaat dit evenmin.
3. Pensioen- en langetermijnsparen
Onder deze 3de pijler begrijpen we de vorm van aanvullend sparen dat u zelf organiseert. Dit kan via de pensioenspaarfondsen die we bovenaan dit artikel bespreken. Deze nemen de vorm aan van instellingen voor collectieve belegging en zijn onderhevig aan de prestaties van de financiële markten. U kunt in overleg met uw financieel adviseur verschillende types pensioenspaarfondsen kiezen naar gelang uw risicoprofiel en leeftijd/horizon, gaande van defensief tot dynamisch.
Verder is het mogelijk om in de 3de pijler te sparen via pensioenspaarverzekeringen of langetermijnsparen.
In de 3de pijler geniet u doorgaans ook van een fiscaal voordeel, hetgeen deze vorm van sparen uiteraard aantrekkelijker maakt.
4. Individueel sparen
In aanvulling op bovenstaande pijlers, is er nog de zogenaamde 4de pijler, met name elke vorm van sparen of beleggen die u daarnaast nog zou doen. Ook in deze pijler kunt u bijvoorbeeld beroep doen op beleggingsfondsen om uw vermogen verder op te bouwen. Wenst u hieromtrent meer informatie, dan kunt u hiervoor ook best overleggen met uw financiëel adviseur. U kunt ook op onze website meer informatie vinden over beleggen en beleggingsfondsen, bijvoorbeeld onder de rubriek “Financiële vorming”. Neem gerust een kijkje!